Paddenpoel

Dit is het logboek van de paddenpoel van het Oostrandpark, nieuwe bijdragen worden bovenaan geplaatst.

6 november 2021

Zaterdag 6 november sloten we een seizoen werken rondom de paddenpoel af. Traditiegetrouw doen we dat door het omzetten van de broeihoop. Dat betekent letterlijk de broeihoop beetje bij beetje afbreken en op een nieuwe plek opbouwen. Ondertussen kijken we of de ringslang daadwerkelijk heeft gebroed en of er eieren zijn uitgekomen. Ondanks een brand in de broeihoop afgelopen juni vinden we tot onze grote vreugde toch weer uitgekomen eieren. Maar liefst 125 exemplaren. Minder dan de ruim 180 van vorig jaar, desalniettemin toch een indrukwekkend aantal. Zie op de foto’s het omzetten van de broeihoop, de lege eierschalen en het overzicht van de afgelopen jaren. Overigens zijn ringslangen ongevaarlijk voor mensen. Begin april 2022 maken we weer een start met het nieuwe seizoen

2011, hoe het begon

Rondom de paddenpoel werkt een groep buurtbewoners aan het versterken van biodiversiteit.

De start van de ‘Rietorchisgroep’ vindt plaats in 2011. De vereniging (VBO) vraagt om ideeën voor leuke activiteiten om de sociale samenhang te bevorderen. Dat brengt een bewoner op het idee om ‘iets in de natuur’ met elkaar te doen. Er is belangstelling en zo ontstaat een groep die van april tot november zo’n zeven keer aan de slag gaat.

Doel is enerzijds om met elkaar een leuke activiteit te hebben en elkaar in de wijk op een andere manier te leren kennen, en anderzijds om meteen kleinschalig natuurbeheer uit te voeren: beheer dat de gemeente nauwelijks kan uitvoeren. En beheer wat de biodiversiteit vergroot.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer is de poldergrond zeer geschikt voor rietorchissen. Dus…gezaaid in 2012. En…de werkgroep ‘Rietorchisgroep’ genoemd. Het leek ons grootspraak, maar dat bleek het niet te zijn. In 2013 telden we er drie. Het jaar erna 38. En toen ging het snel met als topper in 2018 bijna 800 exemplaren.