Schapenweide en ander groen

Dit is het logboek van de schapenweide en ander groen van het Oostrandpark, nieuwe bijdragen worden bovenaan geplaatst.

12 juni 2022

Onder grote belangstelling zijn gisteren de schapen geschoren. Er zijn door medebewoners gelijk een paar mooie vachten gekocht. In de fotogalerij hieronder staan de foto’s die Bert van deze gebeurtenis heeft gemaakt. Klik op een foto om deze te vergroten.

24 april 2022

Ik ben Joop Boumans, de herder van Schaapskudde Bodijk die het koppeltje schapen in het Oostrandpark laat grazen. Ik heb vanaf 1995 Border collies en in 2011 ben ik in Almere begonnen met het houden van schapen. In augustus 2020 zijn we in Lelystad op het Oostrandpark komen wonen. Op dat moment ontstond het idee om met een kleine kudde schapen het park te gaan begrazen.

Het is de bedoeling om elke dag door het hele Oostrandpark te grazen en je kan me dus overal tegenkomen. De schapen zijn honden gewend maar ik vraag toch als je ons ziet grazen, je hond/honden onder controle te houden of aan de lijn te doen.

Ik heb al diverse vragen gekregen over wat het ras van de schapen is. In het Oostrandpark grazen Skudde schapen, enkele schapen zijn gekruist met een ander ras maar zijn voor 85% Skudde. De kudde bestaat uit alleen ooien en er staat dit jaar geen ram bij. (foto Bram Joustra)

De Skudde is een oud landras dat oorspronkelijk werd gehouden in het Baltisch gebied, Oost Pruisen en in de Zwitserse Alpen. Dit kleine dorpsschaap moest zijn kostje opscharrelen op de veengebieden, de heide en in bergachtige streken.

Omdat ik een deel van de kudde heb omgeruild met de schapen die ik in Almere heb staan zijn er inmiddels al meerdere lammetjes geboren. Deze kunnen jullie bewonderen in een van de twee omheinde pennen die ik heb aangelegd.

Ik wil jullie vragen om de schapen NIET te voeren, ze hebben genoeg aan het gras en kruiden uit het gebied. In de winter periode zullen ze door mij worden bijgevoerd met hooi en biks.

De verwachting is dat begin juni de schapen geschoren worden. Dit is afhankelijk van het weer.

Mochten jullie nog vragen hebben kan je mij altijd bellen

06-52659408

22 november 2021

Een laan hoort een laan te zijn! Achterstallig onderhoud door de gemeente (geldgebrek…) was ons al jaren een doorn in het oog.

Tijd voor actie! Uiteraard in overleg en met instemming van de gemeentelijke opzichter hebben Ab en Pieter opslag en waterlot weggesnoeid en zie: de laan is weer wat het hoort te zijn. Tijdens  de werkzaamheden hebben we  veel aanmoedigingen mogen incasseren!

De laan staat blinkend in de zon

15 oktober 2021

Sinds kort heeft het Oostrandbos weer een schaapskudde! Tijdens de planning van de pen (omheinde thuisbasis van de kudde) ontstond bij een aantal bewoners het idee om de hele strook langs de tocht te “upgraden” tot een “parklandschap”.Dat idee is verder opgepakt en inmiddels uitgevoerd (met instemming van de bosopzichter). De boomspiegels van de solitaire bomen zijn vrijgemaakt van ruigte en boomopslag zodat de oude zichtlijnen door de hele strook weer vrij kwamen. Van een sterk verwaarloosde plek is zodoende een attractieve parkstrook gemaakt!