Rietorchisgroep in 2014

Beste buren,

De data voor het hele jaar zijn bekend:
Woensdag 2 april om 19 uur,
Woensdag 21 mei, om 19.30 uur
Woensdag 18 juni, om 19.30 uur
Woensdag 16 juli , om 19.30 uur
zaterdag 6 september  om 14 uur
zaterdag 1 november om 14 uur
Noteer het alvast in je agenda!
Hartelijke groet,
Martine Vijverberg & Ineke van Westrienen

Hoe gaat het eigenlijk met Rietorchis groep?

Dat zal ik (Martine Vijverberg) u vertellen:

Onder de inspirerende leiding van Jeroen Reinhold (landschapsbeheer) kwam Rietorchis groep dit jaar 6 keer bij elkaar om rond de paddenpoel te dansen en de omhoogschietende riethalmen, boompjes en woeste grassen in te tomen.

De keer dat de poel volkomen droog was gevallen gaf me een heus inpolderings gevoel; lopen over de mini zeebodem! Dat is nog eens wat anders dan te water gaan om het riet van zijn sokken te zwiepen.

De boommarter kast bleek bij inspectie, tot onze verrassing bewoond…door wespen. Als een lampionnetje hing een beginnend, prachtig symmetrisch, fragiel nestje, midden in de kast. Van marters geen spoor.

Begin november haalden we, vol verwachting, de broeihoop voorzichtig uit elkaar. Zouden ringslangen hun weg naar deze prachtige, met liefde, opgeworpen woning hebben weten te vinden? Nee dus!!! Er is door een ORPer wel een slang gesignaleerd dit voorjaar in een straal van een kilometer van de droomwoning vandaan. Onze gedroomde ringslangenwoning is kennelijk  anders dan die van ringslangen zelf.

Zoals is afgesproken in het begin krijgen wij het beheer in eigen hand na een periode van 5 jaar. In 2014 begint Landschapsbeheer met haar overdracht. Volgend jaar bouwen zij hun bemoeienis verder af en in 2016 beheren we dit prachtige stukje ORP eigenstandig, is de bedoeling. Landschapsbeheer leent ons het benodigde gereedschap uit en we kunnen hen blijven consulteren.

Aangezien het,  tot nu toe, niet lukt om ORPers in grote getale te enthousiasmeren om enkele keren per seizoen de handen uit de mouwen te steken bij een gezamenlijke paddenpoel exercitie, en we liever wat meer handen hebben om het werk te verlichten, hebben we besloten om wijkoverstijgend bekendheid te geven aan onze activiteiten. We hebben data geprikt die gepubliceerd worden in de nieuwsbrief van Landschapsbeheer. Te weten;  woensdag 2 april om 19 uur,  21 mei, 18 juni, 16 juli  om 19.30, zaterdag 6 september en 1 november  om 14 uur.

Wie weet voelt u, die dit leest, zich geroepen.

Kinderen, boeren, burgers en buitenlui, u bent van harte welkom!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .