Verslag speakerscorner bij Alie en Johan de Kraker 5 mei 2014

Verslag speakerscorner 5 mei 2014

Deze speakerscorner wordt gehouden in de tuin van Johan en Alie de Kraker.

Onderwerp: Uizending naar Israel.

En natuurlijk ook een rondleiding door de tuin.

Aanwezig 15 bewoners van het ORP.

Johan en Alie zijn in 2003 en 2010 3 maanden in Israel geweest om daar vrijwilligerswerk te doen.

Enige algemene informatie:

De organisatie Near East Ministry organiseert uitzending naar Israel. De NEM is volledig afhankelijk van giften. Doel van de stichting is Joden en Arabieren te verzoenen en ook veel werk te verzetten. Allerlei soorten werk, logistiek, technisch, verzorging en ga zo maar door. In heel Jeruzalem, waar de Joden en de Arabieren bijeen wonen. Maar ook elders in het land en zelfs in Egypte en Jordanië.

In 2003 was er nog veel schade aan infrastructuur na de explosies in vooral bussen. Toen daarna de oorlog in Irak begon werden veel Israëli’s voor de dienst opgeroepen, ook mensen werkzaam in de verzorging. De bejaarden en zieken werden toevertrouwd aan vrijwilligers.

In 2010 was alles wat gestructureerder.

Johan heeft vooral gewerkt onder en met Arabische mensen in de ondersteuning in tehuizen, maar ook in een boekwinkel o.a. voor een lift-up van de winkel, om daar een betere uitstraling aan te geven. Alie zat meer in de zorgsector. Zij reisde daartoe de hele stad door om mensen thuis te verzorgen.

Opvallend was dat er redelijk contact was tussen Israëli’s en Arabieren/ Palestijnen, maar er zijn ook veel spanningen. Zoals verwacht.

Overigens is er ook spanning tussen Christenen en Joden.

Israëli’s zijn in alles punctueler, Arabische mensen veel minder.

Over wat vooral dat laatste tot gevolg heeft kunnen Johan en Alie prachtig vertellen. Er kwamen allerlei anekdotes voorbij en veel sfeertekening.

Dus als er belangstelling is kan iedereen vast bij Johan en Alie terecht voor mooie verhalen.