Meet and eat met vluchtelingen uit de noodopvang op de zaterdagen in juni

Hallo medebuurtbewoners,
Graag doe ik een oproep aan jullie om een keer vluchtelingen uit de noodopvang uit te nodigen een keertje met jullie mee te eten. Ik doe deze oproep omdat er meer vluchtelingen willen komen eten, graag kennismaken met Nederlanders, dan dat er gezinnen zijn die hen willen ontvangen.
Martine en ik hebben nu drie keer mensen te eten gehad. We vonden het best spannend. Je kent elkaar helemaal niet, uit welke cultuur komen ze, welke taal spreken ze? Hoe zal het gaan?
Het is ons tot nu toe goed bevallen. Elke keer was er wel iemand bij die al wat Nederlands (een kind wat hier al op school zit) praat en begrijpt of Engels. En… smartphones zijn een uitkomst. We hadden Koerden uit Irak en hij sprak Koerdisch in en dan kwam de Nederlandse vertaling op het beeldscherm.
Elke zaterdag is het mogelijk. Zie hieronder de mail van de organisatie. Half vier ophalen en na het eten weer terugbrengen. Dat is ook een overzichtelijke periode om met elkaar door te brengen.
Beste vrijwilligers,

Hierbij ontvangt u de uitnodiging voor meet & eat voor de maand juni. Bij meet & eat is het de bedoeling dat u op de door u opgegeven datum om half 4 een gezin ophaalt bij de opvang. U kunt samen boodschappen doen en koken, maar ook gezellig samen zijn, wandelen, spelletjes doen of noem maar op. Na de gezamenlijke maaltijd kunt u het gezin weer terugbrengen naar de opvang.
Wanneer u mee wilt doen op één of meerdere zaterdagen in juni, wilt u dan dit formulier invullen? Wij gaan ervan uit dat u kunt komen op de data die u aangeeft. Wanneer u invult meerdere data te kunnen, maar één daarvan wilt meedoen, wilt u dan bij de opmerkingen aangeven dat wij een datum kiezen uit de door u aangegeven opties.
We hopen dat er deze maand meer animo is voor meet & eat. Afgelopen maand waren er iedere zaterdag twee Nederlandse gezinnen beschikbaar, zodat er ook maar twee vluchtelinggezinnen ergens konden gaan eten. Het zou erg fijn zijn als er komende maand meer Nederlandse gezinnen zich opgeven, zodat er ook meer vluchtelinggezinnen mee kunnen doen aan deze activiteit. Mensen zijn erg blij als ze mee kunnen doen aan activiteiten buiten de opvang en ze een keer geen magnetronmaaltijden hoeven te eten.
Voor onze planning is het fijn als u het formulier ruim op tijd kunt invullen. In de week voorafgaand aan de door u opgegeven datum/data ontvangt u een bevestigingsmail.
Wij zijn blij dat we dit kunnen doen en zouden niet graag in hun schoenen staan. En zo komen de verhalen uit de media tot leven, krijgen vluchtelingen een gezicht.
Als je meer wilt weten over onze ervaringen, bel ons (tel 213654) of kom langs, ORP 135.
Martine Vijverberg en Ineke van Westrienen
We zien uw reactie graag tegemoet.
Hartelijke groet,
Annemieke van den Dool